april 1, 2022

Bologna – Arkadernes by

By Bedi

I går landede vi i Bologna, “arkadernes by”, en by vi altid har lyst til at vende tilbage til.

Bologna er hovedstad i regionen Emilia-Romagna og her bor ca. 400.000 mennesker, nogenlunde det samme som i Firenze. I ”Stor-Bologna” bor der ca. 1 mio., og det er faktisk også nogenlunde samme niveau som Firenze.

Byen blev grundlagt af de gode gamle etruskere 534 før Kristus og hed dengang Felsina. I det 16. århundrede kom byen under Pavestaten.

Bologna er kendt for at være Italiens spisekammer, noget af en titel, når jeg tænker på, hvor meget mad fylder i hele landet. Et af byens kælenavne er “la grassa”, som betyder “den fede”. Maden her i Emilia-Romagna er nemlig noget federe end i resten af landet. Cremede saucer, fede oste og masser af kød – så det er vist meget godt, at vi kun skal være her en uges tid.

Bologna kaldes også “la rossa”, som er et kælenavn af to årsager. Der er mange huse bygget af røde mursten, men “la rossa” er også et kælenavn, fordi man i Bologna hælder noget til den røde side af den politiske skala. Så er der kælenavnet “la turrita”, der betyder det lille tårn, efter de mange tårne der har været i Bologna. Det er i sig selv en sjov historie, jeg kan anbefale at studere nærmere. Mere endnu – “la dotta”, som betyder “de lærde” – Bologna er nemlig også kendt for at være en universitetsby og nu nærmer vi os grunden til at Bologna også kaldes ”arkadernes by”.

Bolognas universitet blev grundlagt i år 1088 og er det ældste i Europa. Universitetet gjorde, at der var et stort behov for billige boliger i byen. Derfor opstod byens karakteristiske overdækkede fortove, idet det forøgede areal ved at bygge førstesalen ovenpå arkaderne har givet temmelig mange flere kvadratmeter til bolig.

Arkaderne, eller buegangene, dækker mere end 35 kilometer fortov. De er stort set alle sammen smukt udformet inkl. fortovene, så det er et fantastisk rum at bevæge sig rundt i. Det er også ret praktisk, at man kan vandre rundt i stort set hele Bologna uden at blive våd når det regner – som det gjorde i går – og selvfølgelig også temmelig behageligt, når det bliver meget varmt. Ikke så mærkeligt at her er så mange fine forretninger, vejret er aldrig hindrende for shopping i Bologna.

Se nogle af de flotte arkader / buegange på vores Instagram profil