marts 30, 2022

Markeder

By Bedi

Italienerne elsker markeder, ikke store ensartede supermarkeder, men markeder udenfor på pladserne. Markeder med mange forskellige boder og et vareudbud der er varieret og spændende.

I den måned vi har været her i Firenze har der været forskellige markeder hver weekend på de pladser vi bor tæt på. Der har været markeder hvor det er de lokale små gårde der kommer med deres produkter. Årstidens grøntsager dyrket og høstet lokalt. Masser af oste, pølser, syltevarer, æg, honning, urter, brød og vin.

Så har der været rigtig meget håndværk, kunsthåndværk, håndarbejde, kurveflet m.m. udført af lokale. Virkelig kreative og smukke ting, meget inspirerende og sjovt at kigge på.

Den ene weekend var der loppe-, vintage- og antikmarked, meget lækre ting ikke noget skrammel. Især vintage tøj og tasker var af høj kvalitet. Her i vores kvarter er der også rigtig mange vintage butikker med fantastiske kreationer (ikke billigt).

Der var selvfølgelig også markeder da de fejrede det Florentinske nytår. Tror faktisk de benytter enhver lejlighed til at holde et marked. Det er også meget velorganiseret, hvert marked vi har mødt kan man se har en fast samling af stadeholdere – tænker de sikkert er i forskellige byer i forskellige weekender, byfester osv.

Udover de lejlighedsvise markeder, er der marked hver dag på vores nærmeste nabo torv – Piazza Santo Spirito – der er stader dagligt med frugt, grønt, vin, ost (lokalt dyrket og produceret) og så nogle stader med tøj både nyt og genbrug, sko og div. til husholdningen.

Sidst men ikke mindst, har Firenze to større stationære markeder Mercato Centrale og Mercato di Sant’ Ambrogio – store markedshaller fyldt med ALT der kan spises, friskt og solgt i præcis den mængde du ønsker og alt ”det besværlige” er gjort for dig.

Så Florentinerne mangler ikke handle muligheder, når de skal have lokale varer og jeg kan godt forstå de elsker deres markeder – gode råvarer, klargjort hvor det er en hjælp og så alt det sociale der følger med at handle med et menneske, hvor du kan bede om det du skal bruge, få tip til tilberedning og en sludder måske… lidt som i de gode gamle dage, hvor der var små butikker i Danmark.