marts 25, 2022

Nytår i Firenze

By Bedi

I Firenze fejrer de nytår hele weekenden – det går ud på at fejre det florentinske nytår med en lang række festligheder. Festen startede faktisk allerede i tirsdags, men intensiveres her i weekenden.

Der vil være ekstraordinære åbninger af museer, historiske parader, messer, markeder og musik – vi skal selvfølgelig være med.

Det florentinske nytår er en officiel helligdag i Firenze kommune og fejres i dag d. 25. marts, som er datoen for Maria bebudelsesfest.

I årene 1250 til 1750 samledes florentinerne på denne dato på Piazza Santissima Annunziata. De hilste foråret velkommen og fejrede årsdagen for bebudelsen, som var samtalen mellem ærkeenglen Gabriel og Maria, hvor englen delte nyheden med Maria om hendes guddommelige graviditet, præcis ni måneder før jul og her ved vi jo alle hvad der kom ud af det, og det var ikke julemanden.

Da den gregorianske kalender i et paveligt dekret blev indført i 1541 af pave Gregor XIII, nægtede Firenze at vedtage både kalenderen og det officielle nytår. Det var først 208 år senere, i 1749, at storhertug Francesco I af Lorraine indførte en lov i hele byen for at overholde nytåret den 1. januar. Firenze begyndte igen at markere fejringen af ​​den 25. marts som florentinsk nytår i 2000.

I kirken Santissima Annunizata, var en middelalderlig fresko af bebudelsen engang midtpunktet i de florentinske nytårsfestligheder. Legenden hævder, at i 1252, mens en kunstner ved navn Bartolomeo malede en fresko af scenen for bebudelsen faldt han i søvn, han manglede kun at male Jomfru Marias ansigt færdigt. Da han vågnede, var det fikset. Det menes, at engle gjorde arbejdet for kunstneren, hvilket repræsenterer et mirakel for kirken og byen. It’s a miracle!

I dag startede festen så med en af de historiske parader, og vi var selvfølgelig med hele vejen. Der var mænd og kvinder i historiske og flotte kostumer, der var truttelut, bom bom og en masse gamle våben der skulle vises frem. Det kan selvfølgelig ses på vores Instagram profil.

Det var rigtig flot og jeg fik også god inspiration til mit fodboldholds nye udebanedragt til den kommende sæson.