marts 14, 2022

Dørhammere

By Bedi

En italiensk dørhammer er en fantastisk måde at imponere gæster og andet godtfolk, allerede inden de er kommet ind i dit hjem. Dørhammeren viser, at du har tjek på kultur, smag og at du har historisk indsigt. I de italienske byer er dørene i områder med gamle bygninger i sig selv imponerende, så en flot dørhammer er et must.

Det menes, at dørhammere stammer fra det antikke Grækenland, hvor slaver der var lænket til døre, svarede besøgende, og slavekæderne var fastgjort til metalringe på døren. Disse metalringe på døre fortsatte ind i det romerske imperium og andre civilisationer. Efterhånden blev bunden, der holdt ringen mere udsmykket, hvilket gav os de dørhammere, vi kender i dag.

Italienske dørhammere er typisk lavet i støbejern, bronze eller messing og motiverne har selvfølgelig en historie. Intet er overladt til tilfældigheder.

Som eksempel har en stor del af de italienske dørhammere et løvehoved som motiv. Nogle historikere mener, at løvehovedet kan have noget at gøre med en bestemt klan eller dynasti, eller at løvehovedet skal symbolisere en vogter. Andre kloge hoveder mener at det kan handle om den romerske tilegnelse af kristne symboler og at den bevingede løve, som er symbolet for Sankt Markus evangelisten, kan have været sat på døre som beskyttelse. I hvert fald symboliserer løven magt og styrke.

En del dørhammere har stor værdi for samlerne, fordi den samme støbeform næsten aldrig blev brugt til at lave dørhammere til forskellige bygninger i forskellige byer.

En del dørhammere er meget enkle, hvor basen kan være et løveansigt, en roset, en hånd eller et hvilket som helst andet simpelt, men æstetisk design. De fleste originale versioner af disse enkle dørhammere ses typisk i støbejern på grund af designets robusthed.

Andre dørhammere er mere udsmykket og er designet som masker, keruber, lyrer, slangevæsner og meget andet. Disse findes oftere i bronze og messing og symboliserer mange spændende ting.

Jeg tror vi skal have en løve med hjem, den vil passe godt til vores hus i Hornbæk.