marts 10, 2022

Smukke landskaber

By Bedi

Firenze er efter min mening uden tvivl en af de smukkeste byer jeg har set. Kun smukke gamle vel vedligeholdte huse, snævre gyder, skønne pladser, kirker og paladser. Men skønheden stopper ikke der, for landskabet omkring Firenze er også helt vidunderligt.

Firenze ligger i en flad floddal gennemskåret af floden Arno, omkring er der først bløde bakker og bagved lidt højere bjerge – en del af bjergkæden Appenninerne som gennemløber hele Italien fra Alperne i nord til Calabrien i syd – bakkeområderne er gennemskåret af små gamle veje og fyldt med olivenlunde og fantastiske villaer, de fleste gamle og igen smukt vedligeholdt.

Vi elsker at opleve til fods og Firenzes bagland egner sig perfekt til vandreture. De små gamle veje fører alle veje hen og kan nemt følges via google maps, der kører biler, men de er få og de kører pænt.

Vejene er smukt indrammet af gamle stenmure, bag dem gemmer der sig smukke villaer, store grønne områder, cypresser, oliven og pinjetræer. Med jævne mellemrum åbner der sig frie udsyn udover bakkerne, byen nede i floddalen og bjerge der “ligger i lag” så langt ud i horisonten man kan se.

I mine øjne er landskabet så smukt, at jeg synes min beskrivelser her slet ikke rækker, det skal opleves med både øje og sjæl.

I øvrigt boede Galileo Galilei på den vej vi vandrede – det var ham der bla. opfandt teleskopet, studerede verdensrummet og støttede Kopernikus heliocentriske verdensbillede med solen som centrum, ikke jorden. Det fik den katolske kirke op i det røde felt, de tvang ham til at tage sin påstand tilbage og satte ham i husarrest (dog i smukke omgivelser).

Pave Johannes Paul II erkendte i 1992 formelt, efter 13 års kommissionsundersøgelse, at det var forkert af den katolske kirke at dømme Galilei for sin påstand om, at Jorden bevæger sig omkring Solen….. ja ja bedre sent end aldrig – Galilei døde i 1642.