marts 4, 2022

Giardino di Boboli

By Bedi

I dag har vi købt årskort til nogle af Firenzes mest fantastiske seværdigheder, Gallerie degli Uffizi, Palazzo Pitti, som består af fire museer og Giardino di Boboli, så det kan godt være, at vi først kommer hjem i løbet af 2023. Prisen for årskortet (familiekort) på 100 Euro kan godt betale sig – der er så meget at se på, at det er mere end vanskeligt at klare det på et besøg.

Det er blandt andet dejligt at vi kan besøge Giardino (have) di Boboli så mange gange vi har lyst til, og det var her vi startede i dag.

Eleonora di Toledo, som var Cosimo de Medicis kone gav i 1549 tidens bedste landskabsarkitekter til opgave at designe renæssancehaven bag det kæmpe Palazzo Pitti. Det fiksede de på et par år – en have på 32.000 kvadratmeter. Så det var med andre ord den berømte og meget rige Medici familie, der stod bag dette kæmpe anlæg.

Haven er et museum under åben himmel, fyldt med skulpturer og værker af store kunstnere, som jeg dog ikke kender så godt, men flot er det. Haven rummer også et flot amfiteater og en meget berømt skulptur der hedder “Venus efter badet”. 

Amfiteatret ligger på et sted, hvor der lå et stenbrud, før parken blev anlagt. Stenbrudet leverede blokke til facaden på det kæmpe store Palazzo Pitti. Der er også mange statuer i amfiteatret og minsandten om vi ikke stødte på endnu en ægyptisk obelisk. Den stod oprindeligt i Heliopolis og blev opført af farao Ramses II til ære for skabelsesguden. Den blev transporteret til Firenze via Rom. Jeg synes nok der manglede en, da jeg jagtede obelisker i Rom.