februar 17, 2022

Rom til fods

By Bedi

Vi elsker at opleve ting til fods. Det giver tid til at se mange detaljer, stoppe op, nyde, fotografere og samtidig får vi forbrændt nogle af de lækre kalorier vi indtager i løbet af dagen. Indtil videre har vi kun været på ture til fods og vel vandret 10-15 kilometer om dagen. Vi har også planer om længere ture med tog udenfor byen bla. ud til Tivoli, Orvieto og måske Napoli.

Forleden gik vi over mod Terminus (hovedbanegården) og faldt over en spændende kirke Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Designet af Michelangelo og bygget inde i gamle romerske termiske bade. Den ligner de gamle romerske bade uden på og en klassisk katolsk kirke inden i – typisk Michelangelo (som jeg er stor beundrer af) tænkte han anderledes og lod kirken integrere i de gamle romerske bade, meget atypisk for datidens kirkebyggeri. Kirkens vestibule har en kuppel der ligner Pantheons, men hullet i toppen er dækket af glasmosaik. Inde i selve kirken er der et solur Linea Clementina indlagt i gulvet (marmor og bronze) med stjernetegn, særlige datoer for kalenderåret og astronomien og et våbenskjold på væggen hvor solen skinner gennem et hul ved middagstid og rammer medianen (det så vi nu ikke).

I går gik traveturen den modsatte vej ud forbi Peterskirken, gennem Prati kvarteret og med Stadio Olimpico som mål. Det er Romas og Lazios fælles stadion og ligger sammen med Foro Italico. Meget flot område bygget (desværre ) under Mussolinis fasciststyre. Jeg synes arkitekturen er flot, men det ødelægger noget at vide, at det er bygget med fascistisk tilgang/tankegang – at forherlige det perfekte menneske (på bekostning af ”det uperfekte”).

Efter Stadio Olimpico gik vi videre hen til det nye Maxxi – museum for moderne kunst. Total futuristisk betonbygning og interessant kontrast til alt det gamle. Flot indenfor og nogle interessante momenter på de udstillinger der var.

I dag har vejret igen været helt fantastisk lunere end de andre dage, så det blev et genbesøg i den smukke Villa Pamphili (det hedder parken bag Gianicolo højen). Lang smuk travetur, forårsblomster, springvand og frokost udendørs på en lille hyggelig bistro der ligger i parken. Der er masser af fugle i parken og især en masse grønne parakitter/små papegøjer. De er nemme at få øje på for de skræpper op og er helt lysende grønne – jeg fandt en grøn papagøjefjer og fik fotograferet en masse nyudsprungne forårsblomster og træer – god dag for en naturtosse 💚

I morgen tror jeg vi skal jagte den 13. ægyptiske Obelisk (der er 13 i alt i Rom og Dino samler på dem ligesom han samler på fotos af gamle Fiat 500). Den vi mangler står foran en kæmpe kirke San Giovanni in Laterano ca. 6 km fra hvor vi bor – god distance til pastaforbrænding.